Як мають харчуватися літні люди: практичні поради
Джерело:
Better HealthУ людей 65 років і старших раціон відрізняється від раціону людей молодшого віку. Змінюються перелік важливих продуктів і розмір порцій.
Чому важливо їсти здорову їжу
У літніх зазвичай більш крихкі кістки, вони легше ламаються, тому людям старше 65 років потрібно більше білка, ніж людям молодшого віку. Він бере участь в будівництві та "ремонті" кісток.
Також на тему: Що їсти, аби уникнути хвороб серця
Джерела білка – це м'ясо, риба, яйця, морепродукти та молочні продукти. А також соєві продукти, такі як тофу і соєві напої. Інші джерела – бобові, горіхи, насіння, а також цільнозернові продукти.
Якщо у літньої людини артрит, то полегшити симптоми може риб'ячий жир. Для цього можна їсти рибу два рази на тиждень або приймати добавки з риб'ячим жиром, але їх приймання варто обговорити з лікарем.
Для здорової роботи кишківника організму потрібна клітковина. Отримати її допоможуть цільнозернові крупи, цільнозерновий хліб, фрукти, сухофрукти, сушений горох, квасоля і сочевиця. Головне – не забувати пити, коли відчуваєте спрагу або 6 – 8 склянок води на день, щоб не трапився закреп.
Що потрібно їсти
Їжу можна розділити на п'ять груп:
- фрукти та овочі;
- повільні вуглеводи – цільнозернові продукти та продукти з великим вмістом клітковини;
- молочні продукти та рослинні альтернативи – з низьким вмістом жиру або знежирені;
- білкові продукти – нежирне м'ясо і птиця, риба, яйця, тофу, горіхи та насіння;
- жири.
Всі ці продукти однаково важливі, не можна нехтувати чимось. Для співвідношення пропорцій можна використовувати метод здорової тарілки. У ньому тарілка ділиться на частини:
- фрукти й овочі – третина або половина;
- повільні вуглеводи – третина або трохи більше третини;
- решту займають молочні продукти, трохи більше білкової їжі.
До речі, розмір порцій не змінюється з віком: у літніх людей норма калорій така ж, як і у людей молодшого віку.
А ось вживання алкоголю слід обмежити – краще його взагалі не пити. Він погано впливає на здоров'я мозку.