Як боротись із запаленням кишківника: від яких продуктів відмовитись
Джерело:
New AtlasНе новина, що фастфуд, жирна і солодка їжа шкідливі для здоров'я. Велика кількість досліджень свідчать про те, що вживання таких продуктів призводить до систематичних запалень і хвороб.
У новій статті вчені з Нідерландів довели зв'язок переробленої, жирної і солодкої їжі з групами бактерій, що викликають запальну реакцію.
До теми З'ясували, чому деякі люди постійно хочуть їсти
Деталі дослідження
У дослідженні взяли участь 1 425 людей, близько 550 з них страждали або від запального захворювання кишківника, або від синдрому роздратованого кишківника, решта були здорові.
Вчені аналізували зразки їх калу і записи про харчові звички.
Результати аналізу
Перероблена їжа і їжа тваринного походження сприяли збільшенню кількості шкідливих бактерій і сигнальних шляхів синтезу ендотоксинів. А в кишківнику тих, хто харчувався рослинною їжею і рибою – навпаки – виявили багато організмів, що виділяють коротколанцюгові жирні кислоти, і сигнальних шляхів метаболізму поживних речовин.
Такий взаємозв'язок між дієтою і групами бактерій послідовно спостерігали серед всіх учасників дослідження.
Особлива перспектива цього дослідження полягає в каталогізації певних видів бактерій, що пов'язані зі специфічними харчовими продуктами.
Роль мікробіоти для здоров'я кишківника
Зокрема, вчені виявили зв'язок між великою кількістю Ruminococcus gnavus, Akkermansia muciniphila і протеобактерій з дієтою, багатою переробленим м'ясом, цукром і стравами швидкого харчування.
Ці бактерії виробляють ендотоксини і шкодять слизовій кишківника. Ерозія кишкового бар'єра особливо помітна у тих, чий раціон не містить волокон.
Запальні механізми, залежні від бактерій кишківника, можна мінімізувати обмеживши в раціоні певні продукти.
Щоб зменшити запальні процеси в організмі, слід відмовитись від:
- продуктів тваринного походження;
- цукру;
- переробленої їжі;
- міцного алкоголю.