Виявили нову шкоду харчових барвників

14 травня 2021, 15:12
Читать новость на русском

Джерело:

MedicalXpress

Штучні харчові барвники можуть негативно впливати на здоров'я. Особливо в тих людей, у яких порушується регуляція імунної системи.

Дослідники з Медичної школи Ікана стали першими, які продемонстрували цей феномен. Але поки що дослідження проводилось лише на гризунах. 

До теми Поширений харчовий барвник Е171 визнали небезпечним: його заборонять в ЄС

Харчові барвники, такі як Red 40 і Yellow 6, широко використовуються в харчових продуктах, напоях і медицині.

Результати дослідження:

  • Дослідження, проведене на мишах, показало, що коли тварини споживали їжу з цими барвниками, то у них розвинувся коліт. 
  • Але це траплялося лише тоді, коли у гризунів порушувалася регуляція певного компонента їхньої імунної системи, відомого як цитокін IL-23.
  • Щоб довести, що харчовий барвник дійсно спровокував розвиток хвороби, дослідники згодовували мишей по-різному: як з додавання барвників, так і без. 
  • Коліт розвивався лише у тих мишей, які споживали їжу з Red 40 і Yellow 6.

 

Коліт – що це?

Джерело: Вікіпедія

Це запалення слизової оболонки товстої кишки у людини й тварин.

На розвиток коліту може вплинути безліч чинників. Але його вперше пов'язали з вживанням харчових добавок. 

Поки що незрозуміло, чи діють штучні харчові добавки так само на людей. Тож дослідники планують точно дослідити, як цитокін IL-23 сприяє розвитку коліту після впливу барвників.