Переможець кулінарного шоу "МастерШеф 5" і засновник гастромайстерні Confiture Євген Клопотенко для сайту "24" розвіяв один із найпопулярніших міфів в кулінарії про несумісність окремих продуктів.

На його думку, що у кожному продукті можна знайти шкоду, однак не варто через це панікувати.

"Чим більше я вивчаю кулінарію, тим більше розумію, що оця несумісність продуктів – це взагалі останнє, що має вас хвилювати. Навіть візьміть звичайну картоплю – її обробляють різними хімікатами. Їсти огірки та помідори треба в сезон – з липня по жовтень. З чим би ти їх тоді не їв – все буде класно. А якщо ти будеш їх їсти з жовтня по червень – то вони вже самі по собі не дуже корисні", – каже Клопотенко.

Не варто їсти продукти не в сезон, бо вони втрачають свою харчову цінність. Вони вже шкідливі, з чим би ти їх не змішував, – наголосив кулінар.

Експерт радить вживати продукти в сезон, тоді вони будуть мінімально зіпсовані.

"В хліб додають бактерії, які самі по собі теж не дуже корисні. Тобто навіть хліб – це шкідливо. Якщо докопуватися до кожного продукту – то можна знайти купу дивних речей. Якщо вживати продукти в сезон – то вони будуть мінімально зіпсовані", – каже Клопотенко.

Я, наприклад, взимку їм буряк, гарбуз, топінамбур. Дуже люблю топінамбур. Я би в нього навіть загорнувся,
– жартує кулінар.

Він вважає, що сумісність і несумісність продуктів – це нісенітниця, яка навіяна трендами.

"Не існує несумісних продуктів. В кожного специфічних організм. Ну наприклад, кажуть, не можна змішувати кип’ячену і сиру воду. Але немає жодних досліджень, які б це доводили. Або кажуть, що глутамат натрію – шкідливий. Але знову ж таки немає жодного експерименту, який би це реально довів. Адже морська капуста – це корисно, правда? А глутамат натрію з неї і видобувають", – зазначає Клопотенко.

"Я за експерименти. Я часто поєдную дуже дивні продукти і завдяки цього я отримую нові смаки, які навіть не очікуєш. Мій мозок мені забороняє це роботи, але я нарешті це зруйнував", – поділився кулінар.

Всі фото: 24 Канал (Автор: Йосип Гусак)

Читайте також повне інтерв’ю з Євгеном Клопотенком на сайті "24"