Великий піст: які є небезпеки та переваги для здоровʼя
Джерело:
Mayo ClinicУ православній традиції Великий піст визнається одним з особливо важливих та суворих періодів для вірян. У ці дні християни відмовляються від їжі тваринного походження з метою духовної та фізичної підготовки до святкування Великодня.
Усі віряни можуть підлаштовувати умови посту залежно від власних сил, проте збереження духовних основ Великого посту залишається непорушною частиною християнського обряду.
Також на тему Здорове харчування: що змінилось в рекомендаціях і чому все стало набагато простіше
Позитивний вплив дотримання посту
Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту
Великий піст передбачає вживання фруктів, овочів, круп, бобів, горіхів. Ці продукти насичені вітамінами, мінералами, клітковиною та іншими корисними елементами. Вони не тільки сприяють гарному травленню, але також зменшують ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Вивчення харчових звичок людей показало, що регулярне вживання червоного м'яса підвищує шанси серцево-судинних проблем. Втім, якщо урізноманітнити раціон та включити більше овочів, фруктів, цільнозернових продуктів та рослинного білка, то ці ризики можна мінімізувати.
Піст може бути корисним \ Фото Unsplash
Якщо вам важко відразу відмовитись від м'яса, спробуйте проводити кілька пісних днів на тиждень за кілька тижнів до початку Великого посту. Плавне збільшення кількості вегетаріанських днів допоможе вам звикнути до нового режиму.
Втрата ваги
У зв'язку зі скороченням калорій та жирів багато людей помічають зниження ваги в період Великого посту. Це корисно для тих, хто намагається контролювати свою вагу та покращити фігуру. Але якщо після закінчення посту повернутися до звичної дієти та почати споживати більше калорій, ніж витрачати, то вага може повернутися. Щоб уникнути цього, вводьте звичайні продукти в раціон повільно, керуйте калорійністю харчування та займайтеся фізичною активністю.
Небезпеки Великого посту
Важливо слухати себе, консультуватися з фахівцем і робити усвідомлені вибори щодо свого здоров'я та харчування під час посту.
Нестача вітамінів та мінералів
Голодування або тривале споживання малої кількості продуктів може викликати брак певних вітамінів та мінералів, що може негативно впливати на здоров'ї. Але цього можна уникнути, якщо харчуватися різноманітно та дбайливо ставитися до свого меню.
Ризик для хронічно хворих людей
Великий піст може бути небезпечний для людей з хронічними захворюваннями (цукровий діабет, захворювання нирок) та із захворюваннями на гострій стадії (виразкова хвороба шлунка, гастрит). Тому перед тим, як обмежувати споживання продуктів, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Психічний стан
Суворі обмеження в живленні можуть викликати дратівливість, падіння настрою та апатію. Важливо враховувати свої можливості та налаштувати комфортний розпорядок харчування.
Не всі люди можуть дотримуватись посту \ Фото Unsplash
Не всі зобов'язані дотримуватися строгого посту
У кожної людини своя міра дотримання посту, але канонічними вимогами передбачено пом'якшення умов посту, зокрема, для:
- вагітних та породіль;
- хворих;
- літніх людей;
- дітей.
Ті, хто вирішує спробувати пройти піст вперше, можуть почати з відмови від одного продукту, наприклад, м'яса, і в міру сил збільшувати кількість днів та строгість обмежень.
Підтримка фізичного та ментального здоровʼя
Такі рекомендації можуть допомогти полегшити дотримання посту та зменшити можливі негативні наслідки для фізіології та емоційного стану:
- пийте достатню кількість води протягом дня, щоб підтримувати гідратацію організму;
- займайтеся помірними фізичними вправами (йога чи прогулянки), щоб підтримувати фізичну форму;
- намагайтеся спати достатню кількість годин і слідкувати за регулярним режимом дня, щоб зберігати гарне самопочуття;
- підтримуйте зв'язок з близькими та друзями – спілкування та підтримка важливі для ментального здоров'я під час посту.
Важливо підходити до посту усвідомлено та відповідально, тоді він буде корисний не тільки для душі, але й для здоров'я.