Варення з аґрусу: чим корисне та шкідливе
Аґрус місять у своєму складі багато важливого і корисного для організму людини. Тут є аскорбінова кислота, залізо, фосфор, калій, кальцій і ще більше десятка інших мікроелементів і мінералів.
У плодах аґрусу містяться вітаміни А, С, Р, вся група вітамінів групи B, а також органічні кислоти.
До теми: Варення з вишні: користь та шкода
Аґрус містить такі макроелементи як калій, кальцій, натрій, фосфор, тощо. Присутні й мікроелементи – бор, залізо, марганець, мідь.
Користь варення з аґрусу
Аґрус сприяє нормалізації артеріального тиску і зміцнює стінки кровоносних судин. Також він допомагає впоратися з гіповітамінозом, нестачею заліза, міді і фосфору в організмі.
Варення з аґрусу знижує рівень "шкідливого" холестерину.
Велика кількість пектинів, що містяться в ягоді, уповільнює процес старіння організму, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує імунітет.
Аґрус має легку проносну, сечогінну і жовчогінну дію. Тому його рекомендують людям, що страждають захворюваннями нирок, сечового міхура і печінки. Аґрус надає протизапальну і загальнозміцнюючу дію.
Якщо приготувати так зване сире (або холодне) варення, то всі корисні речовини не зруйнуються. Готують його просто: промиті ягоди потрібно пропустити через м'ясорубку або перетерти в блендері, додати цукор (а ще краще – мед) за смаком і закрити в банки. Їх потрібно зберігати в холодному місці. У цьому випадку більшість вітамінів, яке містить аґрус, буде збережено.
Варення з аґрусу: користь та шкода
Шкода варення з аґрусу
Людям, що страждають ожирінням, варто утриматися від надмірного споживання цього продукту, оскільки там присутній цукор ("швидкі" вуглеводи), які і сприяють появі у нас зайвих кілограмів.
Людям, у яких є гастрит з підвищеною кислотністю, алергікам і діабетикам також краще відмовитися від аґрусового варення.
Калорійність варення
У 100 грамах варення (при пропорціях: кілограм агрусу, 300 грамів цукру-піску та 60 грамів лимону):
- 122 ккал
- 28 грамів вуглеводів
- 0,6 грама білків
- 0,2 грама жирів
У варенні з аґрусу 97% припадає на вуглеводи.
Пам'ятайте про те, що у варенні з аґрусу міститься величезна кількість цукру. Надмірне вживання цукру здатне завдати шкоди кровоносній системі і призвести до порушення роботи внутрішніх органів, спричинити рак, ожиріння.
ВООЗ радить вживати до 50 грамів цукру на добу (6,5 чайних ложок), а дієтологи радять скоротити це показник до 30 грамів (3,5 чайних ложок).
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.