Вітаміни дуже важливі для нормального функціонування організму людини. Дуже важливо, щоб щоденне меню складалося на 80-90% з продуктів, що містять ці продукти. Тільки тоді харчування буде повноцінним і принесе користь здоров'ю.

Читайте також: Сезонні продукти осені, які варто додати в свій раціон

Вітамін А

Це вітамін молодості, краси і здоров'я. Вживання вітаміну А позитивно впливає на функцію епітеліальної тканини. Епітеліальна тканина – це шкіра, шлунково-кишковий тракт, сечовидільна система, репродуктивні органи.

Продукти, які насичені вітаміном А: яловича печінка, яєчний жовток і вершкове масло. Тієї ж яловичої печінки можна з'їдати невеликий шматочок раз в 4 дні і при цьому не страждати дефіцитом вітаміну А.


Вітамін А міститься в яєчному жовтку

Вітамін С

Цей вітамін впливає на синтез колагену, який робить шкіру пружною і перешкоджає утворенню зморшок.

Продукти, які насичені вітаміном С: чорна смородина, болгарський перець, шипшина та зелень.

Дефіцит вітаміну С виникає через те, що він термічно нестійкий, тому руйнується при тривалій тепловій обробці, а також при контакті з повітрям. Ось чому треба намагатися вживати багаті цим вітаміном продукти без зайвої термічної обробки. Наприклад, салат з сирих овочів куди корисніше, ніж ті ж овочі, але в тушкованому вигляді.


Чорна смородина містить вітамін С

Вітамін D

Дефіцит вітаміну D зустрічається практично у 70-80% населення. Вироблення цього вітаміну залежить від того, чи часто людина буває на сонячному освітленні, але не тільки. Але отримувати цей вітамін можна не лише з сонячними променями.

Продукти, які насичені вітаміном D: яловича печінка, яйця, вершкове масло, пивні дріжджі і молочні продукти.


Вітамін D міститься в молочних продуктах

Вітамін Е

Вітамін Е позитивно впливає на зовнішній вигляд і повинен бути присутнім в раціоні кожної людина, яка хоче якомога довше залишатися молодою і красивою. Можна використовувати пророщені насіння пшениці, інші проростки, але практично 300% від добової норми вітаміну Е міститься в 100 г соняшникової нерафінованої олії. 30 грамів масла в день – цілком достатньо.


Щоденна норма вітаміну Е міститься в 30 грамах соняшникової нерафінованої олії