Що збільшує ризик розвитку діабету: відповідь вчених
Вчені з Бразилії провели дослідження і встановили, що періодичне голодування може погіршити роботу підшлункової залози та збільшити ризик розвитку діабету.
Про це йдеться у заяві вчених на щорічних зборах Європейського товариства ендокринології.
Читайте також: Все про цукровий діабет: перші симптоми, профілактика і фактори ризику
Голодування через день знижує дію інсуліну, в результаті чого збільшує ризик розвитку діабету 2 типу. Такі дієти можуть бути пов'язані з довгостроковими ризиками для здоров'я.
Вчені протягом 3 місяців досліджували щурів, які періодично піддавалися голодуванню. Вони нічого не їли через день. У гризунів зафіксували зниження маси тіла, проте вчені також виявили збільшення черевної жирової тканини.
Після експерименту науковці помітили, що клітини, які продукують інсулін, зазнали пошкодження. Також виявили маркери резистентності до інсуліну і збільшення рівня вільних радикалів.
До слова, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун назвала напої, які можуть викликати ожиріння, діабет 2 типу та карієс у дітей.