До такого висновку дійшли вчені з Університету Суррея (Велика Британія), проаналізувавши дані 145 рандомізованих контрольованих досліджень, результати яких були опубліковані в журналі European Journal of Preventive Cardiology, передає 24 Канал.

Також на тему Колаген з таблеток чи з їжі: для чого він потрібен та як отримати норму

Їжа та напої можуть знижувати тиск

Під час дослідження сфокусували увагу на флаван-3-олах – натуральних речовинах, які містяться не тільки в чаї й какао, а й у яблуках та винограді.

Ці сполуки мають помітний позитивний вплив на судинну систему: зміцнюють стінки судин і сприяють нормалізації тиску. Особливо відчутний ефект спостерігався у людей із гіпертонією – подекуди він був порівнянний із дією лікарських препаратів. Таким чином, звичайні продукти можуть стати смачним та простим способом підтримувати здоров’я серця.

Які продукти містять флаван-3-оли

Аналізуючи результати численних клінічних досліджень, науковці зазначили, що регулярне вживання продуктів, багатих на флаван-3-оли (чорний та зелений чай, темний шоколад, яблука, червоний виноград), позитивно впливає на стан ендотелію – внутрішнього шару судин, який відповідає за їхній тонус.

Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, флаван-3-оли зменшують запальні процеси, покращують кровобіг і стимулюють утворення оксиду азоту, що допомагає розслабляти судини й знижувати тиск.

Автори роботи дійшли висновку, що прості зміни в харчуванні із включенням продуктів, багатих на флаван-3-оли, можуть стати ефективним і приємним способом контролювати тиск та піклуватися про здоров’я серця.