Популярний замінник цукру призводить до раку
Підсолоджувачі на основі фруктози, які використовують у виробництві солодких газованих напоїв та десертів, здатні призводити до розвитку колоректального раку.
До такого висновку дійшли американські вчені з Бейлорського коледжу в Х'юстоні, пише журнал Science.
Читайте також: Який популярний продукт підвищує ризик смерті
Вони проекспериментували з лабораторними щурами.
Для цього двом групам мишей "відключили" ген APC. Він зупиняє ріст клітин епітелію прямої кишки, а його пошкодження загрожує появою онкогенних мутацій в геномі (сукупності генів).
- дієти
- спадковість
- хронічні запальні захворювання товстого кишківника: хронічний проктит, хвороба Крона
- поліпи кишечника
- кишкова метаплазія епітелію
Після чого гризунів з першої групи поїли 25% розчином кукурудзяного сиропу, з другої – звичайною водою.
В результаті у тварин, які вживали фруктозу, кількість злоякісних пухлин було мінімум в п'ять – шість разів більше, ніж у мишей з другої групи.
За словами вчених, навіть невеликі дози фруктози дуже негативно впливали на роботу кишківника, активізували накопичення мутацій і зростання ракових клітин.
Висновок вчених: кукурудзяний сироп і інші натуральні підсолоджувачі на основі фруктози, , сприяють розвитку колоректального раку.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.