Популярна їжа підвищує ризик безпліддя, – вчені

6 травня 2018, 19:27
Читать новость на русском

Австралійські вчені провели дослідження і з'ясували, що регулярне вживання їжі масового виробництва з меншим часом приготування, підвищує ризик безпліддя.

Нестача фруктів в раціоні підвищує ризик безпліддя на 50%, а ось їх споживання кілька разів на день, навпаки, збільшує шанси зачаття, йдеться у журналі Human Reproduction.

Читайте також: Нестача якої речовини може спричинити безпліддя

У дослідженні взяли участь понад 5 тисяч жінок віком від 18 до 43 років з Австралії, Нової Зеландії, Великобританії та Ірландії. Дослідники зібрали дані про їх харчування до зачаття і терміни між початком спроб завагітніти і настанням вагітності. Безплідними вважаються пари, в яких жінка не вагітніє протягом року після початку спроб зачаття.

Серед учасників дослідження 39% жінок завагітніли в перший же місяць, а понад рік знадобилося 8% досліджуваним. При найближчому розгляді з'ясувалося, що серед жінок, які споживають менше фруктів, ризик безпліддя зростає до 12%.

Дослідники встановили, що жінки, які споживали фрукти три і більше разів на день, завагітніли на півроку раніше, ніж ті, хто їв фрукти лише пару раз на місяць. А ті, хто регулярно їв піцу, картоплю-фрі і бургери, знадобилося в середньому на місяць більше часу, щоб завагітніти, у порівнянні з жінками, які не вживали фастфуд.

До слова, медики розповіли, як завдяки кільком простим крокам збільшити шанс завагітніти у кілька разів.