Незалежно від того, в який час доби ви не спите, а коли відходите до сну, правила роботи всіх органів і систем залишаються тими ж: вдень – інтенсивна робота, вночі – відновлення, запевняє дієтолог Наталія Самойленко.

Читайте також: Як визначити правильний розмір порцій їжі та напоїв

Для тих, хто працює в нічні зміни актуально правило екватора.

Наталія Самойленко
“Екватор ділить день на дві частини й розподіляє прийоми їжі. Кількість прийомів їжі до екватора має бути більше, ніж після. Екватор завжди буде о 15:00, незалежно від вашого розпорядку дня і часу пробудження, навіть якщо ви працюєте вночі”.

15:00 для тих, хто працює в нічні зміни – той рубіж, після якого не потрібно їсти вуглеводи, а саме:

  • фрукти, ягоди, сухофрукти;
  • шоколад, десерти та все солодке;
  • мед, цукор, джем, варення;
  • будь-які каші, рис і макаронні вироби, навіть з твердих сортів пшениці;
  • вироби з борошна, хліб, лаваш, "фітнес-хлібці"

Червоні сорти м'яса, субпродукти, ковбаси теж бажано уникати. Молоко, сирники й запіканки сильно підвищують рівень інсуліну в крові, тому після екватора ми теж від них відмовляємося.

Вечеряти потрібно не пізніше 20:00. Сам прийом їжі повинен складатися з:

1) Термооброблених овочів, бажано зеленого кольору. Не підходять: буряк, картопля, батат, морква і гарбуз, бо вони містять крохмаль.

2) Жирів: авокадо, оливки, горіхи (крім арахісу і кеш'ю), гарбузове насіння, насіння кунжуту і льону.

3) Легких білків: яйце або риба.

Якщо ви, до того ж, хочете схуднути, не виключайте кисломолочні та молочні продукти.

Після 20:00 можна їсти тільки овочі, авокадо, горіхи та насіння.

Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.