Неочікуване відкриття: організм людини не пристосований до вуглеводів

26 жовтня 2020, 10:16
Читать новость на русском

Вчені довели, що для збереження здоров'я слід харчуватися тими продуктами, до яких організм був пристосований у ході еволюції. Тобто, перероблені продукти і вуглеводи не потрібні людині.

Так звана "Гіпотеза невідповідності"

Це давня гіпотеза, яку тепер вдалося підтвердити дослідникам із Принстона.

Читайте також Дієтологи назвали найкорисніші для здоров'я вуглеводи

Йдеться про те, що організм розвивався й адаптувався до перетравлювання їжі, яку їли наші предки, тому йому важко і часто неможливо пристосуватися до кардинально нових продуктів.

Яким чином це довели

Для дослідження вчені вивчили особливості народу туркана, що проживає на території Кенії. Так, у кінці 1980-х більшість жителів осіли в селах і містах, а тому перейшли на раціон з підвищеним вмістом вуглеводів і перероблені харчові продукти.

Втім, частина представників народу продовжила дотримуватися раціону предків і харчуватися продуктами тваринництва: вони розводять верблюдів, овець, кіз і ослів.

Біомаркери здоров'я

Вчені порівняли різні групи одного народу, проаналізувавши дані про стан здоров'я 1226 дорослих представників народу, які проживають у 44 населених пунктах.

Серед тих, хто продовжував жити у племенах, усі показники здоров'я були хорошими. А ось, у тих, хто переїхав до міста, з'явилися ознаки серцево-метаболічних захворювань: підвищений рівень ожиріння, діабет і гіпертонія. Зокрема, чим більше часу вони жили в містах, тим гірші у них були показники здоров'я.

Вчені зробили висновок, що перехід на багату на вуглеводи дієту робить людей більш схильними до захворювань і цей ефект накопичується.