Не гречка: 5 незвичних круп, які дуже корисні для здоров'я
Все частіше на полицях магазинів можна побачити незвичні крупи із не менш незвичними назвами.
Багато хто просто не звертає на них уваги, але дарма. Адже деякі з цих круп не лише смачні, але і дуже корисні.
Булгур
Це оброблена окропом, висушена та пропарена тверда пшениця. В ній багато клітковини та вітамінів групи В. Булгур пришвидшує обмін речовин та незамінний для хорошої роботи нервної системи.
Кіноа
Ця крупа родом з Південної Африки та вважається справжнім суперфудом. Дієтологи порівнюють її із грудним молоком, адже вона майже повністю засвоюється організмом.
Читайте також: Чим замінити ковбасу: 4 здорових альтернативи
До її складу входять білки, комплексні вуглеводи, жири, вітаміни групи B, клітковина і мінерали, а також кальцій, залізо і фосфор. У кіноа також немає глютену, тож вона не викликає алергічних реакцій.
Амарант
У ній міститься багато білків, жирів, пектинів, а також вітамнів та мінералів. Окрім того, в його складі також є сквален, який призупиняє процес старіння.
Тефф
Крихітні зернятка теффа багаті на білок, вітамін С, магній і цинк. Окрім того, в складі цієї культури міститься багато заліза та немає глютену. На батьківщині теффа – в Ефіопії, з нього готують традиційні млинці инджера.
Камут
Це дальній предок пшениці, він двічі більший за неї та набагато корисніший. У камуті дуже багато білка, магнія, цинку та корисних амінокислот. До того ж в ній багато вітаміну Е.