Користь меду: чи справді він кращий за цукор та скільки можна їсти

17 лютого 2021, 14:28
Читать новость на русском

Джерело:

Mayo Clinic

Мед складається з води, двох простих цукрів – фруктози й глюкози, складних цукрів, мінералів, вітамінів і білків. Деякі з цих інгредієнтів володіють антиоксидантними властивостями та можуть бути в цілому корисні для здоров'я серця.

Скільки можна їсти меду

Мед відносять до вільних цукрів, тому його кількість в стравах потрібно контролювати. Для порівняння: чайна ложка меду містить 21 калорію, а чайна ложка цукру близько 15 калорій.

Також на тему: Гарбуз: користь та шкода головного продукту осені

Американська кардіологічна асоціація рекомендує обмежувати кількість вільних цукрів для жінок до 100 калорій в день, або близько 6 чайних ложок цукру і 4,5 ложки меду, норма для чоловіків – 150 калорій в день, або близько 9 чайних ложок і 7 ложок меду.

В здоровому раціоні на вільний цукор має припадати менше 10% від загальної кількості споживаної енергії. Велика кількість вільного цукру призводить до надлишку калорій і може викликати ожиріння. Ще від солодкого розвивається карієс, зростає ризик виникнення хвороб серця, інсульту і діабету 2-го типу. Дітям до року мед не можна споживати: є ризик розвитку дитячого ботулізму.

Алергія на мед

Мед – сильний алерген. Деякі люди страждають алергією на певні його компоненти, особливо на бджолиний пилок. Ця алергія може викликати серйозні, а іноді і смертельні, побічні реакції.

Симптоми алергії

  • дихання зі свистом;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • блювота;
  • надмірне потовиділення;
  • непритомність;
  • нерегулярний серцевий ритм – аритмія;
  • печіння після місцевого застосування, коли мед використовують для загоєння ран.

Мед і діабет

Як правило, при цукровому діабеті немає різниці, що їсти: цукор або мед, вони обидва впливають на рівень глюкози в крові.