Гриби вбили шістьох українців
Бути обачними під час збору та споживання дикорослих грибів закликають у Санепідемслужбі. Дарами лісів цьогоріч отруїлися більше півсотні українців. Шестеро — померли.
Найбільше люди труяться блідими поганками, бо ті дуже схожі на їстівні печериці. Негаразди зі здоров'ям через них можуть проявитися як за кілька годин, так і за кілька днів. Токсини з грибів вражають печінку, нирки, шлунок і навіть мозок. Тож епідеміологи радять — якщо хочеться поласувати грибами, краще купувати їх у магазинах, а не на стихійних ринках.
"Дітям до 5 років взагалі не варто їсти грибів. У дітей недосконала ферментна система і вони важко переносять гриби, які важко перетравлюються і у дорослих", — попереджає завідувач лабораторії токсикології ім. Л. Медведя Ольга Голінько.
"Якщо людина три дні походила і після цього почалися ознаки отруєння це ознака того, що людина отруїлася дуже ядовитими, смертельно небезпечними грибами", — каже професор навчально-наукового центру "Інститут біології" Марина Сухомлин.
У Міністерстві охорони здоров'я розробили поради, як захистити себе від отруйних грибів.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
1. Краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, замінивши їх штучно вирощеними, які можна купити в магазинах.
2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
3. Тим, хто збирає гриби у лісі, рекомендують дотримуватись наступних правил:
— не класти у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
— не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
— під час посухи грибів краще не брати взагалі, в них накопичуються токсини.
— уважно перевіряти зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
— не вживати сирих грибів.
— зібрані у лісі гриби треба промити та відварити у підсоленій воді не менше трьох разів протягом 30 хвилин.
— готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді не більше доби.
— не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
— не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
— негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
— навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
— недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.