Гарне самопочуття і працездатність: розбираємо симптоми, причини та профілактику проблем з ШКТ

4 листопада 2021, 13:30
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Головною метою наших захоплень здоровим способом життя, спортивними активностями та харчовими обмеженнями є бажання покращити загальний стан здоров'я та самопочуття. Вчені довели, що бактерії в нашому кишківнику є важливою ланкою між тим, що ми їмо, і тим, як ми почуваємось.

Офіційні дані свідчать, що у світі на запальні захворювання кишківника страждає не менше ніж 5 мільйонів осіб. В Україні кількість таких хворих становить приблизно 11 тисяч.

Разом із клінічним дієтологом та фахівцем гастроентерології Коржевською Євгенією Сергіївною, ми розібрали симптоми, причини виникнення та профілактичні методи захворювань шлунково-кишкового тракту та визначили головні правила здорового кишківника.

– Як дізнатись, що в людини існують проблеми з кишківником? Які головні симптоми і причини цього захворювання?

– Головними симптомами порушення функції кишківника є здуття, періодичні болі в різних ділянках черевної порожнини, відрижка, нудота, хронічна втома, висипання на шкірі, закреп чи діарея, непереносимість деяких продуктів та депресія.

Причинами можуть бути функціональні й органічні ураження кишківника та інших органів ШКТ (синдром подразненого кишківника, хронічний та гострий холецистит і панкреатит, виразки та ерозії шлунку та інші), вживання ліків, алкоголю, захворювання щитоподібної залози, хронічний стрес, інфекційні захворювання, спадкові схильності.

Для виявлення, що саме страждає, та чому – використовуються лабораторні та інструментальні методи дослідження: загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові, генотипування кишкового мікробіому, УЗД органів черевної порожнини та інші. Для того, щоб визначити, які саме обстеження потрібні – необхідно звернутись до гастроентеролога або проктолога, який після огляду призначить додаткові аналізи та обстеження за потреби .

– Якими методами можна нормалізувати роботу кишківника? Чи існує перелік основних порад, які здатні налагодити роботу цього органу?

– Всі поради, що дають лікарі відносно здорового способу життя, так само підходять для збереження здоров'я кишківника. До їх переліку відносять:

  • Збалансоване харчування.
  • Адекватні фізичні навантаження, що включають як кардіотренування, так і силові вправи з власною вагою або з різною додатковою вагою, в залежності від фізичної підготовки.

  • Уникнення тісного одягу: не жертвуйте здоров'ям задля привабливого зовнішнього вигляду та химерної моди. Плаття, підтяжки, штани на резинці замість тугого паска – це кращий варіант для здоров'я;
  • Вміння боротися зі стресом – одна з найважливіших рекомендацій.
  • Повноцінний сон – запорука здоров'я. Він повинен бути не менше 7–8 годин, в темному, прохолодному приміщенні, приберіть гаджети за годину до сну, лягайте спати не пізніше 23:00. Під час сну виробляється гормон мелатонін, який відповідає за регенеративні процеси в організмі.
  • Дотримання режиму прийому їжі: не їжте за 1,5–2 години до сну, адже активний процес травлення вночі буде знижувати продуктивність сну.

– У сучасному світі люди прагнуть виглядати гарно, і часто занадто обмежуються в їжі. Як дієти впливають на стан кишківника? Та як варто харчуватись, щоб робота ШКТ не давала збій?

– Дієти можуть мати як негативний вплив, так і позитивний. Якщо людина вирішує спробувати певну дієту, то необхідно пам'ятати, що всі ми маємо індивідуальні особливості, непереносимості, хронічні захворювання, генетичні особливості. Накінець – завжди треба враховувати те, що в кожного з нас різний склад кишкової мікробіоти. Тому не можна використовувати рекомендації з Інтернету, популярні, проте науково необгрунтовані дієти.

Проте все ж існують деякі загальні рекомендації щодо харчування, які направлені на профілактику порушень функції кишківника і підходять для більшості здорових людей. Ціль такого харчування – зберегти нормальний склад кишкової мікробіоти. Отже те, що ми їмо повинно повністю задовольняти саме наших кишкових мікроорганізмів, бо вони стоять на варті нашого здоров'я. Що ж вони люблять:

  • ферментовані продукти – квашені овочі (капуста, кімчі, яблука, сливи, помідори, буряки та огірки), домашні кваси, ферментовані соуси на кшталт соєвого (тільки небагато, бо там сіль);
  • сезонні ягоди, овочі, фрукти – от зараз сезон гарбузів, які містять багато вітаміну А та каротиноїдів, пектину – клітковини, що просто обожнюють наші бактерії (багато пектину є в яблуках);
  • кисломолочні продукти, що містять живі молочнокислі біфідо та лактобактерії;
  • білки, що містяться в нежирному м'ясі, жирній морській рибі, яйцях, сирі, горіхах, насінні, квасолі та інших бобових, морепродуктах;
  • якісні жири, що можна отримати з того ж м'яса, риби, яєць, молочних продуктів, горіхів, насіння та з рослинних олій і сала;
  • зелень – це джерело фолатів, насамперед, які потрібні для нормального функціонування нейронів, також є джерелом клітковини, ефірних олій – кріп, петрушка, м'ята, меліса, базилік, орегано, тим'ян, салати, капуста кейл, шпинат, рукола, селера;

  • спеції містять антиоксиданти, деякі мають протипаразитарний вплив, містять фітонциди (часник, цибуля) – куркума, перець, паприка, гвоздика, кмин та сушені трави;
  • топінамбур та цикорій містять інулін – клітковину, що має виражені пребіотичні властивості і найкраще сприяє розмноженню корисних мікроорганізмів в кишківнику;
  • каші з цільного зерна, а не пластівці, або ж додавайте висівки та насіння з ягодами до них;
  • необхідна кількість рідини, 30–40 мл на кг маси тіла – це приблизний розрахунок (включаючи супи, напої та воду). Це вкрай важливо, бо при недостатній кількості рідини їжа буде гірше перетравлюватись.

– Сьогодні у кожного сформований певний спосіб життя: особисті потреби, залежності та ритуали. Які щоденні звички призводять до порушень мікрофлори кишківника?

–​ Щоденні звички теж бувають різними. Деякі з них допомагають позбутися стресу, відчуття тривоги та позитивно вплинуть на ваше самопочуття. Проте бувають і шкідливі, які шкодять здоров'ю та негативно впливають на мікрофлору кишківника.

  1. Неправильні харчові звички:
  • Швидко їсти, погано пережовуючи їжу. Це призводить погіршення та уповільнення процесу травлення та здуття.
  • Хапати перекуси призводить до порушення обміну речовин. Тому не варто їсти 5 разів на добу, достатньо 2–3 разів .
  • Багато цукру та прості вуглеводи виснажують підшлункову залозу. В соках і солодких газованих напоях цукру токсично багато.
  • Забагато глютену в раціоні порушує склад кишкової мікробіоти. Краще обмежитись 1–2 невеликими шматками цільнозернового хліба вранці.
  • Смажена їжа містить скоринку, яка є по суті канцерогеном. Тому намагайтесь її уникнути.
  • Великі порції – це переїдання, розтягнення шлунку, перевантаження ШКТ. Звикайте їсти менше, легке почуття "не наївся" – ідеально.
  • Не їжте на ніч.
  • Не запивайте їжу великими порціями рідини, проте пів склянки води абсолютно допустимо.
  • Оброблене м'ясо (cocиски, ковбасні вироби) і червоне м'ясо (свинина, баранина, яловичина) після 40 років – підвищує ризик виникнення раку товстого кишківника.
  1. Алкоголь. Нормальна кишкова мікрофлора частково гине після першої ж чарки алкоголю, тоді як патогенна – навпаки.

  2. Куріння викликає спазм судин, в тому числі й стінок кишківника. Порушується цілісність стінок, всмоктування вітамінів, мікроелементів, нутрієнтів.

  3. Недостатня кількість фізичного навантаження.

  4. Недбале ставлення до якості та тривалості сну.

  5. Залежність від соціальних мереж і відсутність інформаційної гігієни викликає значний хронічний стрес.

– Сучасний ритм життя викликає у багатьох людей емоційні сплески. Як впливають стреси та нервові зриви на функціонування кишківника?

– Загалом всі системи в організмі тісно пов'язані функціонально. Прикладом може бути синдром подразненого кишківника, який виникає внаслідок постійного подразнення нервової системи хронічним стресом. Кишківник реагує такими порушеннями, як: здуттям, чергуванням запорів та проносів, періодичними болями в різних ділянках живота, нудотою, зниженим апетитом, і що не менш важливо – в людини виникає тривожність і постійна втома. Це буде тривати допоки не призначити адекватну заспокійливу терапію і навчитись долати стрес.

Оскільки ми живемо в часи надмірного стресу, з яким мало хто може справлятися самостійно, ніколи не ігноруйте призначення заспокійливих засобів. Звернутися за допомогою до психотерапевта чи приймати заспокійливі засоби – не є проявом слабкості, а навпаки є проявом розумного підходу до власного ментального здоров'я.

– До яких серйозних хвороб шлунково-кишкового тракту (ШКТ) може призвести порушення функціонування кишківника?

– Через недбале ставлення до власного організму, порушення роботи кишківника може призвести до ряду серйозних хвороб ШКТ: порушення всмоктування необхідних речовин і відповідні порушення загального обміну, цукровий діабет, виразки, гепатити, злоякісні новоутворення, хронічні запальні процеси, жовчнокам'яна хвороба, первинний біліарний склероз, фіброз печінки та інші.

– Що допомагає не перетворити проблеми зі кишківником в хронічну патологію?

– Дотримуватись здорового способу життя, а саме: слідкування за своїм харчуванням, сном, фізичним та ментальним здоров'ям допоможе не призвести до хронічних патологій. При систематичних розладах та поганому почуттю одразу звертатись до лікаря, а не займатись самолікуванням. Перераховані вище рекомендації і вчасне лікування за потреби – запорука здоров'я кишківника.

– Імунна система залежить від функціонування ШКТ. Як саме шлунково-кишковий тракт впливає на імунну систему? Чому його правильна робота така важлива для міцного імунітету?

– Величезна кількість імунних реакцій відбувається саме в кишківнику. Кишкова флора "навчає" імунні клітини реагувати адекватно на збудників хвороб і при цьому не шкодити "своїм" – органам і системі в цілому. Це відбувається в ізольованому кишковому середовищі. Однак при пошкодженні стінки кишківника виникає синдром надмірного протікання кишківника (leaky gut), коли токсини та бактерії можуть потрапляти в кровоток і викликати інтоксикацію та надмірну стимуляцію імунних клітин. Таке явище може призводити до аутоімунних процесів, виснаження імунної системи, зниження опору інфекційним хворобам.

– Під час лікування будь-якими лікарськими препаратами, навіть найніжнішими для організму, виникають проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Які причини такого явища?

– В нашому організмі є така система засвоєння та перетворення ліків та активних речовин – цитохром Р-450 в печінці. Наприклад, без достатнього надходження чи засвоєння цинку, магнію, вітамінів групи В вона буде не до кінця ефективна. Сучасна проблема призначень ліків – це їх надлишок, неврахування взаємодій, невизначення генетичних особливостей цієї системи. І, звичайно, самолікування або надмірне захоплення БАДами та неперевіреними фітопрепаратами. До того ж кишкова мікробіота може поглинати деякі ліки, зменшуючи їх ефективність, але й гинути під їх впливом, що теж спричиняє дисфункції.

Рекомендація від лікаря: не призначайте лікування самостійно, навіть, якщо це безпечні, на вашу думку, ліки. Таких не буває в самолікуванні.

– Які мікроелементи здатні впливати на відновлення мікрофлори кишківника після вживання сильнодіючих медикаментів та антибіотиків? Та які вітаміни підтримують злагоджену роботу кишківника та сприяють оптимізації травлення?

– Магній та цинк – це мікроелементи, які сприяють більш ефективному засвоєнню та нейтралізації ліків.

Вітамін Д – полегшує прояви синдрому подразненого кишківника. Проте, існує зворотній зв'язок – при пошкодженні стінки кишківника, ні вітаміни, ні мікроелементи не будуть засвоюватись адекватно. Доречно в цьому випадку призначати пробіотики за показаннями, або комбінувати їх з вітамінами та мікроелементами.

З особистої практики можу сказати, що на фармринку України представлено вітамінно-мінеральні комплекси німецької компанії Orthomol, в асортименті якої є препарати для кишківника. В каталозі присутні як пробіотичний продукт Orthomol Pro Basic Plus, що відповідає всім критеріям, так і полівітамінний комплекс Orthomol Immune Pro.

В Orthomol Immune Pro, крім основного полівітамінно-мікроелементного комплексу, міститься ще й пробіотичний комплекс, який відповідає вимогам для безпечних пробіотичних препаратів:

  • штами бактерій мають сертифікат безпечності (GRAS- generally recognized as safe);
  • в препараті міститься 2 млрд КУО (колонієутворюючих одиниць), потрібно не менше 1 млрд;
  • вказаний виробник;
  • вказані штами.

До складу Orthomol Immune Pro, крім біфідо та лактобактерій, входить комплекс вітамінів групи В, вітаміни А, С, D, важливі мікроелементи – цинк, залізо, селен, йод, мідь, а також вторинні рослинні елементи – лютеїн, лікопін, інулін.

Orthomol Immun Pro призначений для нормалізації шлунково-кишкової системи. Рекомендований для відновлення організму від наслідків сильнодіючих медикаментів, зокрема антибіотиків.

Даний вітамінний комплекс застосовується не тільки при зниженні імунітету, але і як додаткова складова до раціонального харчування.

Для злагодженої роботи кишківника та оптимізації травлення існує пробіотичний комплекс Orthomol Pro Basic Plus, який доречно приймати під час та після антибіотикотерапії, та разом з іншими полівітамінно-мікроелементними комплексами.

До складу комплексу Orthomol Pro Basic Plus входить фермент актинідаїн, штами (види бактерій): Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus, які сприяють розщепленню білка, нормалізації роботи кишківника, ефективно усувають здуття живота.