То від чого ми набираємо вагу? На думку фахівців, основна причина — цукор.

Відомо, що він складається з глюкози та фруктози. І якщо перша перетравлюється чи не в усіх клітинах тіла, то фруктоза — переважно в печінці. Результатом її переробки стає жир, частина якого залишається в печінці, від чого їй стає все важче працювати. Інша частина жирів потрапляє у кров — як наслідок, з часом підвищується кров’яний тиск, а тканини дедалі більше опираються дії інсуліну.

Підшлункова залоза думає, що не справляється, і виробляє ще більше інсуліну. Ось такий цикл у рази збільшує ризик серцево-судинних хвороб, ожиріння, раку та 2 типу цукрового діабету. До речі, від останнього вже страждають 360 млн людей.

Американська кардіологічна асоціація закликала споживати менше цукру, бо він дає калорії, що не містять жодної поживної цінності.

Пояснили вчені й чому нас так тягне до солодкого. Потрапляючи у кров, цукор подразнює в мозку ті самі центри задоволення, що й наркотики та алкоголь. Цукор — такий собі легальний наркотик, який між іншим викликає залежність. Не дивно, що за останні 50 років його споживання зросло втричі.