Еспресо, лате чи без кофеїну: за ваші побажання щодо кави відповідає генетичний код
Полюбляєте міцну каву або ж віддаєте перевагу капучино? Ваші звичайні замовлення у кав'ярні можуть розповісти вам про ваше кардіо-здоров'я більше, ніж ви думаєте.
Дослідники з Університету Південної Австралії виявили причинно-наслідкові генетичні докази того, що здоров'я серцево-судинної системи впливає на споживання кави. Це перше таке дослідження у світі і в ньому взяли участь 390 435 людей.
До теми Вживання кави на ніч не впливає на сон, але змінює структуру мозку: дослідження
Команда вчених виявила, що люди з високим кров'яним тиском, стенокардією й аритмією автоматично п'ють менше кави, уникають її взагалі або віддають перевагу каві без кофеїну. І виявилось, що причина куди глибша – генетика.
Провідна дослідниця і директорка Австралійського центру точного здоров'я UniSA Еліна Хіппьонен заявила, що наша генетика регулює кількість випитої кави й захищає нас від надмірного вживання.
Ми не усвідомлюємо, що люди підсвідомо саморегулюють безпечні рівні кофеїну в залежності від того, наскільки високий їхній кров'яний тиск. І це, ймовірно, є результатом захисного генетичного механізму,
– розповіла вона.
Висновки дослідження досить цікаві
- Професорка вважає, що той, хто п'є багато кави, може бути стійкішим до кофеїну з генетичної точки зору.
- Натомість ті люди, які не п'ють каву, можуть бути більш схильними до побічних ефектів кофеїну і високого кров'яного тиску.
Тож якщо ваше тіло говорить вам не пити зайву чашку кави, ймовірно, на це є причина. Дослухайтесь до свого тіла – воно більше відповідає за ваше здоров'я, ніж ви думаєте.