"На дріжджах": деталі створення української вакцини проти COVID-19
Джерело:
УкрінформЛьвівський Інститут біології клітини НАН України розробляє білкову вакцину проти COVID-19 на гуманізованих дріжджах. Академік Андрій Сибірний вважає цей препарат "ноу-хау" та розповів деталі створення вакцини.
Переваги методу
Вчені використовують гуманізовані дріжджі, які модифікують білки за людським типом. Науковець стверджує, що такі дріжджі – не вибагливі, тому вакцина буде значно дешевшою за імпортну.
До теми Уряд розподілив три мільярди гривень на вакцинацію в Україні проти коронавірусу
Ми синтезуємо білки для вакцини у клітинах дріжджів. Це наше ноу-хау. Білок – це полімер з амінокислот, а до бокових його груп ще можуть бути прикріплені залишки різних цукрів,
– зазначив науковець.
Інститут біології клітини НАН України вже має досвід роботи з таким середовищем, зокрема, на основі таких дріжджів розробляли продуценти вітамінів та антибіотиків. Україна поки не виробляє гуманізованих дріжджів, але львівські науковці отримали їх з США та з Південної Кореї.
Недоліки білкових вакцин
Учений наголошує, що білкові вакцини мають один мінус – вони неохоче викликають синтез людських антитіл та утворення Т-лімфоцитів.
Набагато краще діють білки, якщо утворюються вірусоподібні частинки. Тому команда науковців працює над механізмом, завдяки якому вірусні частинки значно швидше викликатимуть вироблення антитіл, і вакцина стане набагато ефективнішою для людини.
Вже восени львівські науковці проведуть доклінічні дослідження вакцини, і ймовірно, з наступного року стартуватиме дослідне виробництво цієї вакцини.
Вакцини на основі дріжджів – не новинка для медицини. Зокрема, вакцини проти гепатиту B виробляються з використанням пекарських дріжджів.