Чому в людей з ожирінням виникають ускладнення COVID-19
Джерело:
bioRxivЗ початку пандемії люди, які мають ожиріння опинилися в групі підвищеного ризику. Такі пацієнти частіше хворіють на важку форму COVID-19 і частіше вмирають.
Дев'ять із десяти смертей проти COVID-19 припадають на країни з високим відсотком ожиріння, а серед факторів підвищеного ризику надмірна вага посідає друге місце після похилого віку. У таких людей у 7 разів підвищений ризик тяжкого перебігу хвороби та потреба в інтенсивній терапії.
Також на тему: Як тренувати імунітет: корисні поради для покращення захисту організму
Чому ожиріння викликає ускладнення при COVID-19
Вчені називають різні причини: від проблем, спричинених супутніми захворюваннями (цукровим діабетом, гіпертонією, серцево-судинною недостатністю), до поганої вентиляції легень через надто інтенсивний тиск черевного жиру на діафрагму. Але дослідники все більше переконуються, що вразливість повних пацієнтів пов'язана з самим ожирінням.
Нова причина
Автори нової роботи припустили, чому люди з ожирінням важче хворіють та частіше вмирають від коронавірусу. Група американських учених визначила, як SARS-CoV-2 взаємодіє із жировими клітинами. Дослідники вивчили жирові тканини деяких пацієнтів, які померли від COVID-19, і виявили, що частки нового коронавірусу містяться в жирах, які оточують органи.
Також вчені зібрали жирові тканини після баріатричних операцій (операцій зі зниження ваги) та експериментували з тим, як ці тканини будуть взаємодіяти з коронавірусом. Виявилося, що жирові клітини можуть бути інфіковані цим вірусом, а ще вони можуть розвинути запалення.
Імунні клітини в жирових тканинах, теж вразливі до SARS-CoV-2, вони навіть викликали інтенсивнішу імунну реакцію. Можливо, коронавірус робить жирові тканини свого роду резервуаром, в якому він ховається від імунної системи, вважають автори нового дослідження.
Зверніть увагу! Раніше дослідження показало, що в Україні з ожирінням живе кожен четвертий, а 59% – мають зайву вагу. Згідно із дослідженням STEPS, в Україні у 2019 році лише дві п’ятих (39,6%) населення мали нормальну вагу.