В.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спробувала розібратися щодо міфу про шкоду нагрівання їжі.
Читайте також: Прості звички у харчуванні, які вбережуть серце від хвороб
Вона навела дані одного з дослідження, яке вивчало вітамін C під час різного впливу тепла – варіння, готування на пару та в мікрохвильовці.
Найбільше зберігаються вітаміни під час пароваріння, руйнувалася лише десята частина вітаміну. Під час готування в мікрохвильовці — приблизно чверть, найбільше руйнувався вітамін внаслідок варіння — майже половина.
Інші дослідження підтверджують, що готування у мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни.
Якщо говорити про овочі, то готування з додаванням води у мікрохвильовій печі, прискорює втрату корисних речовин. До прикладу, броколі втрачають від 74% до 97% поживних речовин. Краще віддавати перевагу готуванню на пару чи з малою кількістю води.
Якщо говорити про розігрівання у мікрохвильовій печі у пластиковому посуді, то ситуація невтішна.
Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання – фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають, щоб пластик був прозорим та твердим, а другі – щоб він став гнучким та м’яким.
Через це заборонили використовувати ці речовини у дитячих пляшечках та чашках.
Супрун радить дотримуватися таких правил при готуванні чи розігріванні їжі:
• використовуйте скляний чи керамічний посуд.
• якщо використовуєте пластик, то обирайте спеціально призначений для цього пластмасовий посуд.
• не використовуйте посуд з пошкодженнями не лише для готування, а й для зберігання їжі
• не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів.
Більше новин, що стосуються лікування, медицини, харчування, здорового способу життя та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.