Їли консервовані гриби: на Буковині мати з сином потрапили до лікарні з ботулізмом

16 листопада 2021, 19:49
Читать новость на русском

У Чернівецькій області зафіксовали 2 випадки ботулізму. 51-річну жінку та її 18-річного сина госпіталізували до лікарні.

Про це повідомили у Чернівецькому обласному центрі профілактики та контролю хвороб. Мати та син, мешканці села Усть-Путила Вижницького району, вживали консервовані гриби власного виробництва. 

До теми За добу 6 львів'ян отруїлись чадним газом: серед постраждалих є діти

Люди не звернулись до лікарів відразу

Вже наступного дня, 10 листопада, вони відчули погіршання стану свого здоров'я. Однак до лікарів вони спочатку вирішили не звертатись. Лише 15 листопада люди прийшли у Чернівецьку обласну лікарню.

У них діагностували ботулізм. При цьому у 18-річного хлопця легка форма ботулізму, а у його 51-річної мами був стан середньої важкості. Їй довелось ввести протиботулічну сироватку. 

За словами епідеміологів, цей випадок був вже третім на Буковині з початку 2021 року. Перший випадок ботулізму зафіксували ще у березні, другий випадок – у травні. Тоді захворіли двоє людей. В обох випадках пацієнти вживали м'ясні консерви власного виробництва.

Довідка. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби або овочів.

Зауважимо, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Серйозне отруєння: важливі новини 

  • У піцерії в Єревані отруїлись більше ніж 150 людей. 
  • В Єгипті на курорті отруїлись понад 50 туристів.
  • У Львові 15-річна дівчинка отруїлась чадним газом.