5 поживних речовин для бадьорого настрою: в яких продуктах їх шукати

6 грудня 2016, 03:21
Читать новость на русском

Дефіцит певних поживних речовин в організмі може стати причиною пригніченого настрою та навіть депресії.

Вживання деяких продуктів вкрай важливе для правильного механізму виробництва нейромедіаторів, що впливають на настрій. Портал Lifehacker опублікував список поживних речовин, яких потребує людських орагнізм, а також продукти, а яких вони містяться.

Триптофан

Триптофан – життєво необхідна амінокислота, яка відповідає за процеси, пов'язані з роботою нервової системи, сном, настроєм і відпочинком. Вона також є джерелом серотоніну – гормону радості. Якщо її не вистачатиме в організмі, то велика ймовірність виникнення депресії.

Симптоми дефіциту: безсоння, дратівливість, тривожність, зниження працездатності, погіршення стану зубів, переїдання або різке схуднення.

Де шукати: йогурт, молоко, яйця, сир, шоколад, фініки, овес, червоне м'ясо, домашня птиця, риба, мигдаль, нут, насіння гарбуза, насіння соняшнику, гречана крупа, банани і арахіс.

Магній

Магній – один з найпоширеніших елементів у природі. Крім того, магній бере участь в наступних процесах: синтез білків, обмін глюкози, амінокислот і жирів, передача генетичної інформації і нервових сигналів. Дефіцит магнію в організмі може викликати постійні перепади настрою, дратівливість і навіть біполярні розлади.

Симптоми дефіциту: постійна втома, швидка стомлюваність, плаксивість, тривожність, судоми, часті м'язові і головні болі.

Де шукати: шпинат, мигдаль, темний шоколад, насіння гарбуза, буряк, йогурт, авокадо, кеш'ю, банани, чорна квасоля, вівсянка, лосось, картопля і арахіс.

Читайте також: Що їсти взимку: корисні сезонні фрукти та овочі

Жирні кислоти омега-3

Омега-3 – клас незамінних для організму людини жирних кислот, які ми можемо отримувати тільки з їжею. Жирні кислоти омега-3 відповідальні за нормальне функціонування нервової та ендокринної системи. Також вони беруть участь у підтримці тонусу кровоносних судин і регулюють концентрацію цукру в крові.

Симптоми дефіциту: ламкість нігтів, суха шкіра, лупа; постійна спрага, підвищений тиск, пригнічений стан, різкі скачки настрою і тривожність.

Де шукати: риба (лосось, сардини, палтус, тунець), масло (оливкова, лляна, кукурудзяна, соняшникова, рапсова, соєва), горіхи (волоські, пекан, мигдаль і макадамия), тофу, гарбуз, авокадо, шпинат.

Цинк

Цинк – корисний мікроелемент, необхідний для нормального функціонування будь-якої клітини організму. Він грає важливу роль в синтезі білків, відповідає за підтримку цілісності зубів і кісткових тканин, а також за нормальне функціонування імунної системи.

Симптоми дефіциту: вугрі, білі цятки на нігтях, тонкі і ламкі волосся, знижена концентрація уваги, погіршення пам'яті, стомлюваність і дратівливість, поганий апетит.

Де шукати: устриці, краб, яловичина, телятина, свинина, ягнятина, кешью, мигдаль, насіння гарбуза, насіння, сочевиця і нут.

Хром

Хром – корисний мікроелемент, який впливає на жировий і вуглеводний обмін організму. Також він регулює рівень холестерину в крові, нормалізує тиск і сприяє виведенню з організму токсинів.

Симптоми дефіциту: несприйнятливість до алкоголю, надмірна вага, підвищена стомлюваність, підвищення рівня цукру в крові.

Де шукати: брокколі, яловичина, свинина, печінка, мідії, устриці, бразильські горіхи, помідори, редис, виноград, яєчний жовток, сир, лісові горіхи.