Про це пише lifehacker.
1. Кавуновий аппетайзер
Закуска може бути не тільки м'ясна чи рибна, а й кавунова. За допомогою круглої форми і чайної ложки з м'якуша кавуна зробіть "горнятка" і начините їх вершковим сиром (використовуйте кондитерський шприц або мішок з рельєфною насадкою). Зверху прикрасьте часточкою свіжого огірка. Яскрава закуска готова до подачі на стіл.
Або кавун можна подати з бальзамічною глазур'ю. Для цього наріжте м'якуш кавуна, очищену від насіння, кубиками розміром 3 × 3 сантиметрів. Зробіть в центрі невелике заглиблення і заповніть його бальзамічний глазур'ю. Подавайте на великому блюді, прикрасивши листочками м'яти.
Читайте також: ТОП-поради, як обрати найсмачніший кавун
2. Капрезе
Для приготування цієї італійської закуски в оригіналі викладають по колу помідори, моцарелу і листя базиліка. А якщо томати замінити кавуном, вийде яскраве смакове поєднання.
Виріжте з м'якуша кавуна зірки або будь-які інші фігури в залежності від того, яка форма під рукою. Укладайте на тарілку шарами: кавуни, часточки моцарели та листя руколи. Полийте оливковим маслом і трохи посоліть кожну "пірамідку". Зверху покладіть по одному шматочку кавуна і полийте капрезе бальзамічний глазур'ю.
3. Салат з сиром фета
Існує безліч варіантів кавунового салату з м'якими сирами. На 4-6 порцій потрібно 180 грамів розсипчастого сиру фета, 500 грамів м'якоті кавуна (без кісточок), одну невелику фіолетову цибулину, листя м'яти і оливкове масло. Кавун і сир порізати кубиками, цибулю - півкільцями. Змішайте всі інгредієнти в мисці, полийте оливковою олією і трохи приправите чорним меленим перцем. Салат готовий!
4. Зелений чай
Багато хто любить зелений чай. Але мало хто знає про його кавунової варіації, яка прекрасно втамовує спрагу.
Візьміть трохи м'якуша кавуна (200-300 грамів), подрібніть її блендером до консистенції пюре. Процідіть пюре через сито. Одержаний сік змішайте з холодним зеленим чаєм. Додайте пару гілочок м'яти і прикрасьте часточкою лайма. Якщо хочете, напій можна підсолодити до смаку.
Читайте також: Секрети, як обрати смачні кавуни і дині і не отруїтися
5. Джерки
Джерки - це популярна американська закуска з висушеного м'яса. Але якщо у вас в будинку є електросушарка, то можна приготувати відмінні снеки для дітей. Просто поріжте кавун, очищений від насіння, пластинками товщиною приблизно 3-3,5 сантиметрів і сушіть їх протягом години. Готово.
6. Фруктовий шашлик
Розігрійте гриль в режимі прямого нагріву до середньої температури. В окремій мисці змішайте мед, щіпку ванілі, дрібку солі і сік лайма. Якщо мед густий, поставте його на 10-15 секунд в мікрохвильовку. Наріжте кавун і персик скибочками і насадіть, чергуючи, на 10-15-сантиметрові дерев'яні шпажки. Шпажки попередньо рекомендується змочити водою, щоб вони просочилися вологою і не горіли. Обсмажуйте фруктові "шашлики" по дві хвилини з кожного боку. Перед подачею полийте медово-ванільним сиропом.
7. Освіжаюча аквафреска
Аквафреска – в буквальному перекладі "свіжа вода". Це популярний напій в Мексиці та Центральній Америці з додаванням фруктів, овочів і трав. Його п'ють в жарку погоду, щоб освіжитися і втамувати спрагу. Кажуть, він робить це навіть краще холодного чаю.
Для кавунової аквафрески потрібні м'якуш кавуна (500-700 грамів), шість столових ложок меду, свіжий сік лайма і один цілий лайм, трохи м'яти і лід. Зробіть з кавуна пюре за допомогою блендера, процідіть його через сито (так ви позбавитеся від насіння). Додайте 1-2 склянки води, сік і часточки лайма, мед і м'яту. Все перемішайте. Залиште глечик ненадовго в холодильнику, а при подачі додайте в стакани кубики льоду.
8. Їжак
Щоб зробити симпатичного їжака, потрібні всього лише кавун, гострий ніж і зубочистки. Етапи роботи – в наступній відеоінструкції.
9. Пиріг з сюрпризом
Для цього потрібен шматок кавуна товщиною 10-12 см без кірки і бажано без насіння. Вкрийте його густим ванільним йогуртом або кремом і прикрасьте чорницею і полуницею. З боків обсипте смаженим мигдалем, а зверху полийте шоколадним сиропом.
10. Капкейки
Їх можна вирізати з кавуна: повинні вийти гуртки товщиною 3-5 см. Збийте грецький йогурт з медом і заправте кремом. Прикрасьте кавунові кекси і потримайте їх в холодильнику близько 15 хвилин. Перед подачею киньте зверху на кожен капкейк по щіпці кондитерської посипання.
11. Смузі
Візьміть приблизно 200-250 грамів кавунового м'якуша без насіння. Трохи потримайте її в морозилці. З замороженим кавуном консистенція смузі буде більш густою. Потім подрібніть м'якуш блендером і додайте 100 мілілітрів кокосової води (не плутати з кокосовим молоком!). Додайте сік лайма і м'яту за смаком. Подавати можна з кубиками льоду.
12. Жувальні цукерки
Для цього вам потрібно дві склянки свіжого кавунового соку, півсклянки соку лимона і шість столових ложок желатину. Якщо кавун не надто солодкий, можна використовувати також мед. Розчиніть желатин в половині соку кавуна. Другу частину соку нагрійте на слабкому вогні, не доводячи до кипіння.
Потім акуратно влийте туди сік з розчиненим желатином. Перемішуйте, поки рідина не стане однорідною. Додайте лимонний сік (і мед, якщо хочете підсолодити). Ретельно розмішайте і розлийте по формах. Відмінно підійдуть силіконові - з них простіше отримувати застиглі цукерки. Коли желе охолоне до кімнатної температури, відправте його в морозилку на 30 хвилин. Після повного застигання цукерки можна зберігати просто в шафі.